Oralna kirurgija

Zubni implantati

Zubni implantat je umjetni korijen zuba koji se operativnim putem usađuje u čeljust kako bi držao na mjestu zamjenski zub, most ili protezu. Prednosti uporabe implantata leže u tome što se ne oslanjaju na susjedne zube te su trajno i stabilno rješenje.

Implantati su izrađeni od titana te su savršeno kompatibilni s koštanim tkivom. Mogu podržavati jedan ili više zamjenskih zuba u slučaju krunica i mostova te fiksne ili polufiksne proteze. Ukoliko ih ugrađuju stručnjaci, imaju cjeloživotni vijek trajanja.

Umnjaci

Umnjaci ili treći molari, posljednji su tj. osmi zubi u zubnom luku koji se razvijaju i pojavljuju u Vašim ustima. Najčešće rastu između 17. i 25. godine, u životnoj dobi koja se naziva “doba mudrosti” prema kojoj su i dobili ime. Umnjake ne treba vaditi ako izrastu u cijelosti, ako su funkcionalni, ne uzrokuju bolove, nisu zahvaćeni karijesom, pravilnog su položaja i dostupni su za čišćenje.

Najčešće ih je potrebno kirurški odstraniti u sljedećim slučajevima:

  • zbog infekcija i/ili parodontne bolesti (bolesti desni)
  • karijesa koji se ne može izliječiti
  • cista, tumora i drugih oboljenja
  • oštećenja okolnih zubi
Apikotomija

I kad većina korijenskih kanala imaju dobru funkcionalnost, ponekad to nije dovoljno. Ako se infekcija s odumrlog živca u unutrašnjosti zuba proširi van korijena zuba i prijeđe na okolno koštano tkivo, Vaš stomatolog će vam savjetovati da se obratite oralnom kirurgu radi apikotomije. Tijekom zahvata, kirurg uklanja zahvaćeni dio korijena zuba kako bi očistio infekciju zuba i okolne kosti a zatim ispunjava korijen zuba određenim materijalom kako bi se spriječile moguće buduće infekcije.

Podizanje sinusa (sinus lift)

Sinus lift je kirurška terapija u gornjoj čeljusti. Podrazumijeva podizanje dna sinusa uz istovremeno ispunjavanje koštanog defekta da bi se stvorila dovoljna debljina kosti u svrhu ugradinje implantata. Potreba za ovom terapijom je najčešće zbog dugotrajne bezubosti, zbog gubitka gornjih zubi 3, 4, 5, 6 što dovodi do resorpcije kostii i pneumatizacije maksilarnog sinusa.

Imate pitanje ili želite dogovoriti termin besplatnog pregleda?