Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi strukturom i tkivima koji podupiru zube, kao i bolestima i stanjima koje ih pogađaju.

Gingivitis i Parodontitis

Gingivitis je najblaži oblik parodontne bolesti. Uzrokuje crvenilo, otekline i krvarenje desni. U ovoj fazi obično su neugodnosti blage ili nepostojeće. Čimbenici koji doprinose razvoju ove bolesti su dijabetes, pušenje, starenje, genetska predispozicija, sistemske bolesti i stanja, neodgovarajuća prehrana, pubertet, hormonalne promjene, trudnoća, zlouporaba opojnih droga, infekcija virusom HIV-a i uporaba pojedinih lijekova.

Ukoliko gingivitis nije adekvatno tretiran, može se razviti u parodontitis. Tijekom vremena plak se može širiti ispod linije desni. Toksini koji proizvode bakterije iz plaka iritiraju desni te stimuliraju kroničnu upalu. Desni se odvajaju od zuba prilikom čega stvaraju džepove u kojima nastaju infekcije. Kako bolest napreduje, džepovi se produbljuju te uništavaju sve veći dio tkiva. Ovaj destruktivni proces često ima vrlo blage simptome te s vremenom zubi mogu postati klimavi i mora ih se izvaditi.

Nekirurško parodontološko liječenje

Scaling i root planing su profesionalni postupci čišćenja površine korijena kako bi se uklonio plak i zubni kamenac iz dubokih parodontnih džepova te poliranje korijena zuba radi uklanjanja bakterijskih toksina.

Kirurški zahvati na mekom tkivu

Presađivanje mekih tkiva u usnoj šupljini se provodi kako bi se povećala količina mekog tkiva u pojedinim područjima u svrhu sprječavanja daljnjeg povlačenja desni, prekrivanja izloženog korijena, zaustavljanja preosjetljivosti na zahvaćenom području, poboljšanja izgleda zuba te prevencije budućih problema.

Gingivektomija i Gingivoplastika

Gingivektomija je liječenje kojim se kirurški uklanja upaljeno i prekomjerno tkivo desni i bakterije koje mogu uzrokovati parodontozu, a gingivoplastika je kirurško preoblikovanje tkiva desni te se često obavlja u kombinaciji s gingivektomijom u kozmetičke i funkcionalne svrhe.

Parodontološka plastična kirurgija

Imate vrlo vidljive desni dok se smijete ili govorite? Takozvani „gummy smile“ predstavlja estetski problem koji se rješava suvremenom parodontološkom intervencijom – proširenjem kliničke krune zuba. Na temelju detaljnih radioloških snimaka i kliničkih analiza, višak desni uklanja se, a krune se prilagođavaju pomoću keramičkih ljuskica.

U nekim slučajevima povlačenje desni može uzrokovati izlaganje korijena, zbog čega zubi djeluju izduljeno i čine vas starijima nego što jeste. Takvo se povlačenje događa uslijed različitih uzroka, uključujući parodontnu bolest. Kirurški zahvati nadomještanja desni osmišljeni su radi prekrivanja izloženog korijena, sprečavanja daljnjeg povlačenja desni i zaštite ranjivog korijena od propadanja.

Imate pitanje ili želite dogovoriti termin besplatnog pregleda?