Protetika

U slučaju da vam nedostaje jedan ili više zuba ili niste zadovoljni izgledom svojih zubi, moguće ih je zamijeniti ili estetski modificirati protetskim nadomjescima u obliku implantata, ljuskica, krunica ili mostova.

Fiksna protetika

Zubne krunice

Krunica je vrsta zubnog nadomjeska koja u cijelosti prekriva zub ili zubni implantat. Krunice su najčešće potrebne kada veliki karijes prijeti budućem zdravlju zuba, kada nedostaje velik dio strukture zuba. Krunicom estetski mozemo korigirati oblik, boju i veličinu zuba. Pričvršćuju se za zub pomoću zubnog cementa. Premda su neosporno blagotvorne za zdravlje zuba, postupak i materijali mogu biti relativno skupi.

Keramičke krunice

Keramičke krunice su više estetske krunice u usporedbi sa metal keramičkim krunicama stoga su odličan izbor za prednje zube. Upotrebom ovog protetskog nadomjestka izbjegava se pojava crnog ruba uz gingivu što je karakteristično za metal keramičku krunicu. Također podrazumjevaju i manji obujam brušenja zuba i samim time očuvanje zdrave strukture zuba.

Metal keramičke krunice imaju jezgru od metala koja daje čvrstoću, a na površini je keramika koja oponaša oblik zuba. Zbog metalne osnove nakon nekog vremena može doći do pojave crnog ruba uz zubno meso. Osiguravaju dugotrajnost, funkcionalno su prihvatljive te financijski povoljnije od bezmetalnih krunica i stoga su i danas u široj upotrebi.

Zubni mostovi

Most je struktura koja se postavlja preko izbrušenog zuba kako bi ga učvrstila, ojačala i učinila ljepšim, a primarna je svrha zamjena jednog ili više zubi. Most od metalo-keramike čvrsto je i estetski prihvatljivo pomagalo, koje je ujedno i financijski povoljno. Nemetalna keramika estetski je savršenija i izrađuje se posebnom tehnologijom: CAD/CAM računalno vođen sustav s posebno prilagođenim instrumentima, koji jamče vrlo visoku preciznost i isključuje čimbenik ljudske pogreške.

Ljuskice za zube

Zubne ljuskice su najbolje estetsko rješenje za ispravljanje boje, oblika i veličine zuba. Odličan su izbor i kod ispravljanja razmaka između zubi. Prednost ljuskica je minimalno brušenje jer prekrivaju samo prednju površinu zuba, za razliku od drugih protetskih nadomjestaka, i visoki stupanj estetike.

Mobilna protetika

Potpuna proteza

Potpuna proteza se najčešće koristi u slučaju gubitka svih zuba. Preporučuje se kao alternativno i ekonomično rješenje za rekonstrukciju čeljusti bez zuba kada implantati nisu moguće rješenje. Može biti izrađena od akrilata i wironita. Akrilatna proteza finacijski je povoljnija, a wironit proteza izrađena je od metala i akrilata pa je čvršća.

Djelomična proteza

Djelomična ili parcijalna proteza koristi se za nadoknadu nekoliko zubi i zbog stabilnosti poduprta je kvačicama ili upiračima.

Imate pitanje ili želite dogovoriti termin besplatnog pregleda?